Musztardowy kurczak na parze z pomidorami w sosie jogurtowo-musztardowym

4.5 (180 ocen)

  • 40 min

Staram się odżywiać zdrowo, żeby codzienny obiad nie był nudny staram się go urozmaicać, dlatego do przygotowania mięsa wykorzystałam marynatę musztardową. Kurczak wyszedł soczysty, delikatnie ostry, bardzo smaczny, a przede wszystkim zdrowy.

  • 40 min

Składniki:


  • 3 piersi z kurczaka (około 500g),
    musztarda sarepska 2 łyżeczki,
    musztarda rosyjska 3 łyżeczki,
    olej 2 łyżki,
    bazylia 1/2 łyżeczki,
    oregano 1 łyżeczka,
    papryka słodka 1/3 łyżeczki,
    papryka ostra 1/3 łyżeczki,
    pomidory 500g,
    1 łyżeczka octu,
    musztarda sarepska 1 łyżeczka,
    jogurt naturalny 2 łyżki,
    szczypta cukru,
    przyprawa do sałatek,
    garść liści bazylii,
    sól,
    pieprz,
    ziemniaki do podania,
    listki bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Musztardowy kurczak na parze z pomidorami w sosie jogurtowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Musztardowy kurczak na parze z pomidorami 1. Kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w paski.
  • Musztardowy kurczak na parze z pomidorami 2. Składniki marynaty mieszamy ze sobą tzn. obie musztardy, olej, bazylię, oregano i obie papryki, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Marynatą nacieramy kurczaka.
  • Musztardowy kurczak na parze z pomidorami 3. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie mięso gotujemy na parze do miękkości około 30 minut.
  • Musztardowy kurczak na parze z pomidorami 4. Ja posłużyłam się zwykłym sitkiem, które ustawiłam nad parą z garnka. Dodatkowo sitko przykryłam, woda w garnku powinna tylko delikatnie bulgotać.
  • Musztardowy kurczak na parze z pomidorami 5. Pomidory kroimy w kostkę, można je dodatkowo sparzyć i obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Musztardę, jogurt i ocet mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i przyprawą do sałatek. Następnie mieszamy z pomidorami i porwanymi listkami bazylii. Odstawiamy na kwadrans do przegryzienia się. Mięso podajemy najlepiej z ziemniakami, smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Musztarda Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować