Musztardowe ogórki

2.73 (11 ocen)

  • 2 godz.

Ogórki w zalewie musztardowej z zielonym pieprzem ziarnistym to propozycja dla osób lubiących domowe przetwory.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg ogórków
    Zalewa:
    1,5 litra wody
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżki soli
    4 ziarenka ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    1 łyżka zielonego pieprzu ziarnistego
    3 łyżki musztardy u mnie sarepska
Wystaw ocenę:

2.73 (11 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki

Musztardowe ogórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórku umyć pokroić ze skórką na plastry, ułożyć w słoikach .
  • 2. Zalewa:
    Wszystkie składniki zalewy zagotować dodając pod koniec musztardę, mieszać aż się rozpuści całkowicie.Gotową gorąca zalewą zalać ogórki w słoikach, zakręcić i pasteryzować 5 minut od zagotowania.
    Po zagotowaniu wynieść w chłodne ciemne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda Ogórek Pieprz zielony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować