Mus jabłkowy zapiekany pod kremem waniliowym

4 (1 ocen)

Niskokaloryczny deser o kremowym smaku. Deser łączy w sobie lekką waniliową piankę oraz jabłkowy mus. Należy go przygotować wcześniej, bo najlepiej smakuje mocno schłodzony. Polecam na lekki deser.

Składniki:

  • • MUS JABŁKOWY:
    • 850g jabłek (4-6 sztuk),
    • ½ łyżeczki cynamonu,
    • Skórka starta z ½ cytryny,
    • 2 łyżki soku z cytryny,
    • 1 łyżka cukru
    • KREM WANILIOWY:
    • 550ml mleka,
    • 1 laska wanilii,
    • 4 ziarna kardamonu,
    • 3 żółtka,
    • 1 jajko,
    • 50g cukru brązowego (1/4 szklanki),
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mus jabłkowy zapiekany pod kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mus jabłkowy zapiekany pod kremem waniliowym 1. MUS JABŁKOWY: Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę.
  • Mus jabłkowy zapiekany pod kremem waniliowym 2. Przekładamy je do garnka, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dodajemy pozostałe składniki. Jabłka prażymy 20-30 minut często mieszając, aż się rozpadną i utworzą gęsty mus. Gotowy mus studzimy.
  • Mus jabłkowy zapiekany pod kremem waniliowym 3. Następnie rozkładamy go pomiędzy 5-6 kokilek do zapiekania. Powierzchnię musu dokładnie wyrównujemy. Używamy kokilek po pojemności 250-300ml.
  • Mus jabłkowy zapiekany pod kremem waniliowym 4. KREM WANILIOWY: Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy przepołowią laskę wanilii i zmiażdżone ziarna kardamonu. Mleko zagotowujemy i dostawiamy do wystudzenia. Wówczas przelewamy je przez sitko. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Do miski wbijamy jajka i żółtka. Dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem na puszystą, jasną pianę. Dodajemy mleko i krótko miksujemy.
  • Mus jabłkowy zapiekany pod kremem waniliowym 5. Masę mleczną rozlewamy do kokilek wypełnionych musem jabłkowym. Zdejmujemy pianę z wierzchu. Kokilki wkładamy do foremki. Wlewamy gorącej wody tak, aby sięgała do połowy wysokości kokilek. Deser pieczemy około 45-50 minut.
  • 6. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy deser z foremki. Studzimy go, a następnie chłodzimy w lodówce przez co najmniej 12 godzin.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować