Wiśniowy murzynek

4.49 (196 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mocno czekoladowy, wilgotny murzynek przełożony dżemem wiśniowym z kawałkami owoców, oblany domową polewą, posypany migdałami... Niezawodne i szybkie ciasto na świąteczny stół !

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2/3 szkl. Mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    85 g miękkiego masła
    2 jajka
    100 g jogurtu naturalnego
    2-3 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody

    Polewa czekoladowa:
    2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
    1 -2 łyżki mleka
    1 łyżka masła

    Dodatkowo:
    Dżem wiśniowy z kawałkami owoców
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Wiśniowy murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę.
    2. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
    3. Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą. Dodajemy partiami do masy. Miksujemy. Pod koniec dolewamy jogurt. Dokładnie mieszamy.
    4. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto .
    5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, pieczemy ok 35 min (do suchego patyczka).
    6. Kiedy ciasto wystygnie przekrawamy je wzdłuż na dwie części. Jedną smarujemy dżemem (użyłam wiśniowego z kawałkami owoców) i przykrywamy drugą.
    7. Całość polewamy polewą czekoladową (1/2 tabliczki czekolady, łyżka masła, 1-2 łyżki mleka), posypujemy płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować