Wiśniowy murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę.
2. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
3. Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą. Dodajemy partiami do masy. Miksujemy. Pod koniec dolewamy jogurt. Dokładnie mieszamy.
4. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto .
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, pieczemy ok 35 min (do suchego patyczka).
6. Kiedy ciasto wystygnie przekrawamy je wzdłuż na dwie części. Jedną smarujemy dżemem (użyłam wiśniowego z kawałkami owoców) i przykrywamy drugą.
7. Całość polewamy polewą czekoladową (1/2 tabliczki czekolady, łyżka masła, 1-2 łyżki mleka), posypujemy płatkami migdałów.
Komentarze