Muffiny z czereśniami i bezą

5 (155 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne ciasto na kefirze, z utopioną w nim soczystą czereśnią i chrupiącą czapeczką bezową. Szybki w przygotowaniu smakołyk nie tylko dla dzieci :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 2 szklanki mąki
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody
    pół szklanki cukru
    pół szklanki kefiru
    100 g roztopionego masła

    beza: 2 białka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soku z cytryny

    ponadto: 12 sztuk dużych, ciemnych czereśni
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Muffinki Beza

Muffiny z czereśniami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Połączyć składniki suche: mąkę , proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać roztopione, ostudzone masło i kefir. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Naczynie do muffinek wyłożyć silikonowymi foremkami i wylać ciasto na 2/3 wysokości foremki. Na środek powtykać umyte i pozbawione pestek czereśnie.
  • przed pieczeniem 2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier, mąkę i sok z cytryny. Bezą posmarować wierzch babeczek i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec ok.20 minut w 180 st. (do tzw. suchego patyczka). Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić tam muffiny do całkowitego ostudzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.46 (160 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto z ananasem i bezą kokosową

To może cię zainteresować