Muffiny z czereśniami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połączyć składniki suche: mąkę , proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać roztopione, ostudzone masło i kefir. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Naczynie do muffinek wyłożyć silikonowymi foremkami i wylać ciasto na 2/3 wysokości foremki. Na środek powtykać umyte i pozbawione pestek czereśnie.
2.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier, mąkę i sok z cytryny. Bezą posmarować wierzch babeczek i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec ok.20 minut w 180 st. (do tzw. suchego patyczka). Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić tam muffiny do całkowitego ostudzenia. Smacznego!
Komentarze