Muffiny z truskawkami, czereśniami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Muffinki smakują naprawdę rewelacyjnie, a do tego są mięciutkie oraz bardzo puszyste. Czereśnie, truskawki oraz czekolada to naprawdę pyszne trio.

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 9-10 sztuk)
    1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka
    5 łyżek oleju
    Dodatkowo:
    50g czereśni (waga bez pestek)
    50g truskawek
    50g czekolady (użyłam mlecznej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny z truskawkami, czereśniami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie (umyte, bez pestek) przekroić na pół, a truskawki pokroić w kostkę.
    W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko i olej.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na końcu do ciasta wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę oraz czereśnie z truskawkami.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
    Udekorować wg uznania.
    (Ja muffiny lekko oprószyłam jedynie cukrem pudrem, bo wszelkie polewy, czy lukry sprawią, że całość będzie za słodka.)
    Ciastka przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Czereśnie Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować