Ciasto z ananasem i bezą kokosową

4.46 (160 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na świąteczny stół i nie tylko

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    krem:
    1 budyń waniliowy
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 kostka masła
    1 puszka ananasa w zalewie
    beza:
    5 białek
    200 g wiórków kokosowych
    3/4 szklanki cukru
    Do zrobienia bezy wykorzystałam mrożone białka, które zostały mi robienia pączków ;)
    nasączenie:
    1/2 szklanki mocnej herbaty + 1/2 kieliszka wódki
Wystaw ocenę:

4.46 (160 ocen)

Ciasto z ananasem i bezą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananasa odsączyć na sitku z soku. Budyń ugotować bez cukru i wystudzić.

    Białka jajek ubić z solą i cukrem na puch, zmiksować z żółtkami, na końcu wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Masę biszkoptową wylać na blaszkę (20x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

    Białka zmiksować na puch z cukrem i wymieszać wiórkami. Rozsmarować na tej samej blaszce i piec 20 minut, aż się lekko zezłoci.

    Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, następnie połączyć z wystudzonym budyniem i osączonym ananasem.

    Wystudzony biszkopt nasączyć, rozsmarować na nim krem i przykryć bezą kokosową. Całość odstawić do lodówki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować