Muffiny ryżowe z grzybami i musem marchewkowym

  • wyświetlono: 196 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna i zdrowa przekąska, w sam raz jako przystawka albo dodatek do obiadu. Te muffiny można zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na wycieczkę, serwować na zimno lub ciepło, z dodatkami lub bez. Wspaniałe! Te babeczki, to po prostu zapiekane risotto grzybowe z musem marchewkowym - poezja!

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n

Składniki

Składniki podstawowe z zestawu B:
- 10 dag ryżu,
- 25 dag podgrzybków (lub innych, leśnych grzybów),
- większa marchewka (ok. 8 dag).

Składnik podstawowy dodatkowy:
- 8 dag startego, żółtego sera.

Składniki robocze:
- ok. 600 ml wody,
- mała cebula,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- łyżka oleju,
- łyżeczka masła,
- czarny pieprz,
- sól.

Dekoracja:
- 6 listków natki pietruszki.

Sposób przygotowania przepisu:

Muffiny ryżowe z grzybami i musem marchewkowym

  • 1. Marchew myjemy, obieramy i gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości. Wodę z gotowania marchewki zachowujemy.
    Z ugotowanej marchewki odcinamy ok. 3 cm kawałek, resztę miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Podgrzybki oczyszczamy, kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Cebulę kroimy w drobne piórka. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, a po ok. 1 minucie dodajemy grzyby. Smażymy razem ok. 2 minuty.
    Do garnka z grzybami i cebulą wsypujemy ryż, dodajemy masło, mieszamy i smażymy razem aż ziarenka ryżu się zeszklą i pokryją masłem.
    Wodę, w której gotowała się marchewka mieszamy z resztą wody, płyn dzielimy na 3-4 części.
    Ryż w garnku podlewamy porcjami wody, dokładnie mieszamy.
    Każdą kolejną porcję dodajemy gdy ryż wchłonie już poprzednią.
    W czasie dodawania ostatniej porcji wody, do ryżu dodajemy tymianek, dokładnie mieszamy.
  • 3. Gdy ryż wchłonie ostatnią porcję wody, zdejmujemy go z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy drobno starty żółty ser (2 łyżki odkładamy), dokładnie mieszamy aż ser połączy się z ryżem.
  • 4. Sześć zagłębień w formie do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Do każdej z nich nakładamy po łyżce masy ryżowej, na to wykładamy po 1 łyżeczce musu marchewkowego i przykrywamy resztą ryżu z grzybami formując kopczyk.
    Odłożony kawałek marchewki kroimy w kosteczkę. Pokrojoną marchewką posypujemy wierzchy babeczek, lekko wciskamy ją w ryż.
    Posypujemy odłożonym żółtym serem.
  • 5. Formę z babeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez ok. 25 minut.
    Listki natki pietruszki myjemy, osuszamy i dekorujemy nimi babeczki.
    Podajemy na ciepło lub zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiprzystawkatymianeklekkiemarchewkagrzybyimprezarisottozdroweprzyjęciaDANIA Z GRZYBAMIna jeden kęswytrawne babeczkisezonowa kuchniagrzybobraniewytrawne muffinyjesienne przysmakidla dbających o linięmus marchewkowysezon na grzybykonkurs_kreatywny8risotto z grzybamibabeczki z grzybamibabeczki ryżowemuffiny z grzybamimuffiny ryżoweryż z grzybamirisotto inaczejzapiekane risotto

Komentarze

Podobne przepisy

Muffiny Marchewkowe z Kremem z Serka Almette.

Dodane przez: Słodko Słodka

Muffiny Marchewkowe z Kremem z Serka Almette

Dawno już nie piekłam ciasta marchewkowego,które...

Muffiny marchewkowe z orzechami

Dodane przez: zielonakuchniablog

Muffiny marchewkowe z orzechami

Pyszne, wilgotne i delikatne.

muffiny marchewkowe1

Dodane przez: capri

muffiny (babeczki) marchewkowe

Szybkie, wilgotne, pyszne, pachnące,...

Muffiny z jablkami

Dodane przez: ula243

Muffiny z jablkami i cynamonem

Przepis znalazlam na jednym z serwisow...

Muffiny orkiszowe z bananami i musem z ananasa

Dodane przez: Ava Valk

Muffiny orkiszowe z bananami i musem z ananasa...

Muffiny to uniwersalne ciastka....

Marchewkowe muffiny

Dodane przez: kuchareczka93

Marchewkowe muffiny

Uwielbiam te muffinki! Nie dość,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE