Muffiny ryżowe z grzybami i musem marchewkowym

0 (0 ocen)

Pyszna i zdrowa przekąska, w sam raz jako przystawka albo dodatek do obiadu. Te muffiny można zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na wycieczkę, serwować na zimno lub ciepło, z dodatkami lub bez. Wspaniałe! Te babeczki, to po prostu zapiekane risotto grzybowe z musem marchewkowym - poezja!

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu B:
    - 10 dag ryżu,
    - 25 dag podgrzybków (lub innych, leśnych grzybów),
    - większa marchewka (ok. 8 dag).

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    - 8 dag startego, żółtego sera.

    Składniki robocze:
    - ok. 600 ml wody,
    - mała cebula,
    - łyżeczka suszonego tymianku,
    - łyżka oleju,
    - łyżeczka masła,
    - czarny pieprz,
    - sól.

    Dekoracja:
    - 6 listków natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffiny ryżowe z grzybami i musem marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew myjemy, obieramy i gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości. Wodę z gotowania marchewki zachowujemy.
    Z ugotowanej marchewki odcinamy ok. 3 cm kawałek, resztę miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Podgrzybki oczyszczamy, kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Cebulę kroimy w drobne piórka. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, a po ok. 1 minucie dodajemy grzyby. Smażymy razem ok. 2 minuty.
    Do garnka z grzybami i cebulą wsypujemy ryż, dodajemy masło, mieszamy i smażymy razem aż ziarenka ryżu się zeszklą i pokryją masłem.
    Wodę, w której gotowała się marchewka mieszamy z resztą wody, płyn dzielimy na 3-4 części.
    Ryż w garnku podlewamy porcjami wody, dokładnie mieszamy.
    Każdą kolejną porcję dodajemy gdy ryż wchłonie już poprzednią.
    W czasie dodawania ostatniej porcji wody, do ryżu dodajemy tymianek, dokładnie mieszamy.
  • 3. Gdy ryż wchłonie ostatnią porcję wody, zdejmujemy go z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy drobno starty żółty ser (2 łyżki odkładamy), dokładnie mieszamy aż ser połączy się z ryżem.
  • 4. Sześć zagłębień w formie do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Do każdej z nich nakładamy po łyżce masy ryżowej, na to wykładamy po 1 łyżeczce musu marchewkowego i przykrywamy resztą ryżu z grzybami formując kopczyk.
    Odłożony kawałek marchewki kroimy w kosteczkę. Pokrojoną marchewką posypujemy wierzchy babeczek, lekko wciskamy ją w ryż.
    Posypujemy odłożonym żółtym serem.
  • 5. Formę z babeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez ok. 25 minut.
    Listki natki pietruszki myjemy, osuszamy i dekorujemy nimi babeczki.
    Podajemy na ciepło lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Marchewka Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować