Muffiny kakaowe z musem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kakaowe muffinki z delikatnym i mocno czekoladowym musem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 250 gramów
    - kakao ciemne: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - cukier trzcinowy: 50 gramów

    - jajka: 1 sztuka
    - mleko: 150 mililitrów
    - olej słonecznikowy: 6 łyżek
    - miód (płynny): 6 łyżek

    - twaróg sernikowy (mielony): 250 gramów
    - czekolada ciemna (min. 64% kakao): 100 gramów
    - śmietana 30%: 300 mililitrów
    - cukier puder: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffiny kakaowe z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MUFFINY: W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, cukier.
  • 2. W drugim naczyniu składniki mokre: jajko, mleko, olej i płynny miód.
  • 3. Suche składniki szybko łączymy z mokrymi, tylko do połączenia się składników. Mogą pozostać grudki.
  • 4. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i przekładamy do nich ciasto. Pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 190°C. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy to muffinki są gotowe.
    Studzimy na kratce kuchennej.
  • 5. MUS CZEKOLADOWY: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą, łyżką połączyć z serem.
    Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
    Ubitą śmietanę wmieszać delikatnie do masy czekoladowej, następnie wstawić na kilka minut do lodówki.
  • 6. Na wystudzone babeczki nakładać mus czekoladowy, dekorować czekoladowymi kropelkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gorzka czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować