Wytrawny torcik mięsno-grzybowy z marchewkowym musem

  • wyświetlono: 621 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bardzo efektowny, choć nietrudny w wykonaniu pikantny torcik. Mielona wołowina zapieczona pod warstwą jajeczno-grzybową i przykryta musem z selera i marchewki. Goście będą zachwyceni!

portret
  • 12 porcje
  • 60min

Składniki

składniki podstawowe z zestawu b:
200 g mielonej wołowiny
200 g maślaków (waga po oczyszczeniu)
2 marchewki (250 g)
1/4 bulwy selera (150 g)

składnik podstawowy dodatkowy:
4 jajka

składniki robocze:
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
10 g żelatyny
sól
pieprz
chilli
masło do wysmarowania formy

dekoracja:
marynowane pieczarki
gałązki zielonej pietruszki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Wytrawny torcik mięsno-grzybowy z marchewkowym musem

  • 1. Białko 1 jajka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtko, miksujemy. Mięso rozdrabniamy widelcem, dodajemy do piany i nadal miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Tortownicę o średnicy 16 cm smarujemy niewielką ilością masła. Masę mięsną przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni i zapiekamy 15 minut.
  • 2. Maślaki dokładnie czyścimy, zdejmujemy błonki pod kapeluszem i skórki z kapelusza, małe grzybki kroimy w plasterki, większe w półplasterki. Podsmażamy na łyżce masła do lekkiego zrumienienia, solimy. 3 jajka roztrzepujemy do lekkiego spienienia i wlewamy na patelnię z grzybami. Patelnię zdejmujemy z ognia. Mieszamy całość do lekkiego ścięcia i przekładamy masę do tortownicy na warstwę mięsną. Zapiekamy kolejne 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  • 3. Marchewki i seler obieramy, płuczemy i kroimy na nieduże kawałki. Zalewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie miksujemy blenderem na mus. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i łączymy z gorącym musem. Doprawiamy solą i mielonym chilli.
  • 4. Ostudzony placek mięsno-jajeczno-grzybowy wyjmujemy z tortownicy, tortownicę wycieramy z nadmiaru tłuszczu i placek wkładamy z powrotem do tortownicy. Przestudzony mus marchewkowo-selerowy wykładamy na placek, wypełniając wolne przestrzenie wokół (w czasie pieczenia nieco się skurczy). Wyrównujemy powierzchnię, studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • 5. Przed podaniem zdejmujemy obręcz i ostrożnie przekładamy torcik na talerz lub paterę. Dekorujemy marynowanymi pieczarkami i gałązkami zielonej pietruszki. Paterę lub talerz również możemy udekorować pieczarkami i gałązkami pietruszki.

Porady

Maślaki można zastąpić dowolnymi grzybami leśnymi lub pieczarkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

maślakiprzyjęcieimprezamielona wołowinakreatywne_gotowanie14mus marchewkowo-selerowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem

Dodane przez: Di bloguje

Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym...

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu,...

Ptysiowy torcik z tuńczykiem

Dodane przez: mysza75

Ptysiowy torcik z tuńczykiem

Ptysiowy torcik na kolację czemu...

niedźwiadki

Dodane przez: Kasja1986

Niedźwiadki, czyli wytrawne ciastka francuskie...

Chrupiące ciasto francuskie ukrywa...

Wytrawne rogaliki

Dodane przez: czarrna

Wytrawne rogaliki

Idealne na wiosenną pogodę, żeby...

Gofry wytrawne

Dodane przez: LenaGotuje

Gofry wytrawne z papryką

Gofry na słono z papryką i bazylią....

Jeżyki mięsno - ryżowe

Dodane przez: danusia19671

Jeżyki mięsno - ryżowe

Pomysł na pyszną, imprezową przekąskę...