Wytrawny torcik mięsno-grzybowy z marchewkowym musem

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo efektowny, choć nietrudny w wykonaniu pikantny torcik. Mielona wołowina zapieczona pod warstwą jajeczno-grzybową i przykryta musem z selera i marchewki. Goście będą zachwyceni!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu b:
    200 g mielonej wołowiny
    200 g maślaków (waga po oczyszczeniu)
    2 marchewki (250 g)
    1/4 bulwy selera (150 g)

    składnik podstawowy dodatkowy:
    4 jajka

    składniki robocze:
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    10 g żelatyny
    sól
    pieprz
    chilli
    masło do wysmarowania formy

    dekoracja:
    marynowane pieczarki
    gałązki zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Mus Musy Przekąski

Wytrawny torcik mięsno-grzybowy z marchewkowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białko 1 jajka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtko, miksujemy. Mięso rozdrabniamy widelcem, dodajemy do piany i nadal miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Tortownicę o średnicy 16 cm smarujemy niewielką ilością masła. Masę mięsną przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni i zapiekamy 15 minut.
  • 2. Maślaki dokładnie czyścimy, zdejmujemy błonki pod kapeluszem i skórki z kapelusza, małe grzybki kroimy w plasterki, większe w półplasterki. Podsmażamy na łyżce masła do lekkiego zrumienienia, solimy. 3 jajka roztrzepujemy do lekkiego spienienia i wlewamy na patelnię z grzybami. Patelnię zdejmujemy z ognia. Mieszamy całość do lekkiego ścięcia i przekładamy masę do tortownicy na warstwę mięsną. Zapiekamy kolejne 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  • 3. Marchewki i seler obieramy, płuczemy i kroimy na nieduże kawałki. Zalewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie miksujemy blenderem na mus. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i łączymy z gorącym musem. Doprawiamy solą i mielonym chilli.
  • 4. Ostudzony placek mięsno-jajeczno-grzybowy wyjmujemy z tortownicy, tortownicę wycieramy z nadmiaru tłuszczu i placek wkładamy z powrotem do tortownicy. Przestudzony mus marchewkowo-selerowy wykładamy na placek, wypełniając wolne przestrzenie wokół (w czasie pieczenia nieco się skurczy). Wyrównujemy powierzchnię, studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • 5. Przed podaniem zdejmujemy obręcz i ostrożnie przekładamy torcik na talerz lub paterę. Dekorujemy marynowanymi pieczarkami i gałązkami zielonej pietruszki. Paterę lub talerz również możemy udekorować pieczarkami i gałązkami pietruszki.

Porady

Maślaki można zastąpić dowolnymi grzybami leśnymi lub pieczarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślak Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować