Muffiny czekoladowe

4.49 (197 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, dzieciaki przepadają za nimi, jak zrobiłam kosz muffinek na piknik rodzinny, co trzecia mama chciała przepis.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - kakao gorzkie: 4 łyżki
    - cukier: 1.5 szklanki
    - czekolada gorzka (min. 70% kakao): 2 sztuki
    - mleko: 1.5 szklanki
    - olej: 1 szklanka
    - jaja: 2 sztuki
    - aromat pomarańczowy: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffiny czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muffiny czekoladowe 1. Przygotowanie:
    Rozdrabniamy czekoladę na małe kawałeczki.
    Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy suche składniki czyli cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i pokrojoną czekoladę.

    Do drugiej miski wlewamy mleko, olej, jajko i aromat.
    Mokre składniki mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy je do suchych i mieszamy łyżką , nie wolno miksować!
    Im więcej grudek tym lepsze wychodzą muffinki.

    Masę przekładamy łyżką do formy – każdą dziurę wypełniamy do dwóch trzecich.

    Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut, w międzyczasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest juz suche.
    Upieczone muffinki przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować