Mega czekoladowe, wilgotne muffiny

4.36 (312 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szukałam przepisu, który odda wszystko co lubię w muffinach czekoladowych; czyli wilgotny środek i tą bombę czekoladowego smaku. I udało się po przeszukiwaniach różnych przepisów znalazłam ten wyjątkowy. Muffiny nie tracą swojej świeżości, u nas zostały jeszcze 3 sztuki, które stoją 3 dzień i są tak samo pyszne jak pierwszego. Dlaczego jeszcze zostały hmm... przepis jest na naprawdę spore muffiny nam wyszło 12 naładowanych ciastem do maxa i w dodatku sporo wyrosły, a na dokładkę pączki przez dwa dni :).

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
    2/3 szklanki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 szklanki czekolady białej do zapiekania lub zwykłej posiekanej czekolady
    1/2 szklanki gorzkiej czekolady posiekanej lub tej do zapiekania
    2 duże jajka
    1 szklanka mleka
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    113 g roztopionego masła
Wystaw ocenę:

4.36 (312 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Mega czekoladowe, wilgotne muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zasada jest prosta, mieszamy składniki suche w jednej misce, mokre w drugiej z tym, że masło musi być wystudzone. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie, ale i szybko mieszamy.
    Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami, napełniamy i pieczemy 20 minut w 190 C. I już gotowe pyszne czekoladowe muffiny. Ja dodałam tylko gorzką posiekaną czekoladę, bo białą zjadły krasnoludki :).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować