Te muffiny są właśnie takie jakie być powinny – duże, zwarte, a jednocześnie wilgotne w środku i niebiańsko czekoladowe. Szczerze polecam ponieważ to muffiny ideały!
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- mąka pszenna: 1 szklanka
- ciemne kakao: 0.75 szklanki
- proszek do pieczenia: 1 łyżka
- soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
- sól morska: 0.5 łyżeczki
- cukier: 0.75 szklanki
- jaja klasy L: 2 sztuki
- niesolone masło: 8 łyżek
- jogurt naturalny: 1 szklanka
- ekstrakt z wanilii: 1 łyżka
- czekoladowe kropelki do zapiekania: 1.5 szklanki
Niebiańsko czekoladowe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż foremkę do muffinów papilotami. Przesiej razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wrzuć kropelki czekoladowe (dzięki temu czekolada nie opadnie na dno muffinków podczas pieczenia).
2.Wymieszaj cukier, masło, jajka, jogurt i ekstrakt z wanilii do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Skończ mieszać jak mąka zniknie albo pozostanie trochę nierówności.
Ciasto nie ma być równo wymieszane, ponieważ dzięki temu muffiny nie będą zbyt suche.
3.Przy pomocy gałkownicy, nałóż ciasto do papilotek do samego ich rantu. Włóż blachę do piekarnika i zwiększ temperaturę do 200 stopni. Piecz przez 20 minut (albo kiedy wykałaczka włożona do muffina wyjdzie sucha).
Smacznego.
Komentarze