Muffinki "zebra" z polewą czekoladową i migdałami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Muffinki "Zebra", czyli smaczne, dwukolorowe i szybkie w przygotowaniu babeczki. Do tego podzielne i praktyczne, gdyż z wielką chęcią wskakują do wyprawki do pracy czy szkoły. W wersji lżejszej - bez polewy, smakują równie wyśmienicie.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 szkl. mąki
    -1/2 szkl. cukru
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżki kakao
    -1 szkl. mleka
    -1/4 oleju
    -2 jajka
    -szczypta soli
    na polewę
    -tabliczka mlecznej czekolady
    -50 ml mleka
    -2 garści płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zebra Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki "zebra" z polewą czekoladową i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Mokre składniki (mleko, jajka, olej) umieścić w 1 misce. Dokładnie wymieszać. Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier) umieścić w wymieszać w drugiej misce. Na końcu połączyć mokre i suche składniki i wymieszać. Powstałą masę podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i dokładnie wymieszać. Do papilotek nakładać naprzemiennie 2 rodzaje masy po 1-2 łyżki. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
    W międzyczasie przygotować polewę. Mleko umieścić w małym rondelku i dodać pokruszoną czekoladę. Na małym ogniu, ciągle mieszając całość rozpuścić i dokładnie wymieszać. Polać ciepłą polewą gotowe i przestudzone muffinki i posypać migdałami. Odstawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Migdały Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować