Proste w wykonaniu babeczki dwukolorowe. Ozdobione polewą i posypką. Wykonane w 90% przez moją córkę ;)
Składniki:
Suche:
280 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g cukru
Mokre:
2 jajka
250 ml kefiru
85 ml oleju
1 łyżka ekstraktu z wanilii (domowego)
Dekoracja:
50 g czekolady deserowej
30 g śmietany 30%
Kolorowa posypka
Dwukolorowe babeczki z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem i cukrem. W drugiej roztrzepać jajka z kefirem i olejem.
Zawartość obu misek wymieszać, mniej więcej połowę ciasta odłożyć do drugiej miski. Wsypać kakao i wymieszać.
Do formy wyłożonej papilotkami nakładać ciasto: białe, ciemne, białe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut. Wystudzić.
Na polewę: śmietanę i posiekaną czekoladę wrzucić do kubka, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Wymieszać, polać babeczki. Posypać kolorowymi perełkami. Odstawić do zastygnięcia.
Komentarze