Dwukolorowe babeczki z mleczną czekoladą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszyste i słodkie. Przepyszne babeczki a'la ciasto zebra idealne na wielkanocny stół.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki wody gazowanej (ewentualnie każdy inny gazowany napój)
    0,5 szklanki oleju
    1,5 szklanki mąki+1 łyżka
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    tabliczka mlecznej czekolady
    pokruszone włoskie orzechy lub wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zebra Babeczki Babeczki Muffinki

Dwukolorowe babeczki z mleczną czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Na koniec dodać cukier i miksować na małych obrotach. W trakcie dodawać po jednym żółtku. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia w misce, a wodę w szklance z olejem. Sypką mieszankę dodawać naprzemiennie z płynną do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Masę rozdzielić na pół, do jednej części dodać łyżkę mąki, a do drugiej kakao.
    Do przygotowanych foremek silikonowych wlewać naprzemiennie jasną i ciemną masę (mniej więcej do 3/4 wysokości). Piec w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (babeczki wyrosną i mogą lekko popękać).
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Babeczki zanurzać wierzchem w czekoladzie i posypać je wiórkami kokosowymi, pokruszonymi orzechami lub innymi ulubionymi dodatkami.
    Smacznego!

Porady

*szklanka=250ml **składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować