Dwukolorowe babeczki z mleczną czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Na koniec dodać cukier i miksować na małych obrotach. W trakcie dodawać po jednym żółtku. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia w misce, a wodę w szklance z olejem. Sypką mieszankę dodawać naprzemiennie z płynną do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Masę rozdzielić na pół, do jednej części dodać łyżkę mąki, a do drugiej kakao.
Do przygotowanych foremek silikonowych wlewać naprzemiennie jasną i ciemną masę (mniej więcej do 3/4 wysokości). Piec w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (babeczki wyrosną i mogą lekko popękać).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Babeczki zanurzać wierzchem w czekoladzie i posypać je wiórkami kokosowymi, pokruszonymi orzechami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Porady
*szklanka=250ml **składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Komentarze