Muffinki kawowe z polewą czekoladową

4.51 (181 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

A na deser proponuję kawowe muffinki:). Te małe babeczki lubi każdy z nas a ich wykonanie jest proste i nie wymaga dużego nakładu czasu. Kawowy posmak w połączeniu z mleczną czekoladą stanowią ciekawy duet.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 niepełne szklanki mąki
    1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
    80 ml oleju
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 100 ml wrzątku
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    50g mlecznej czekolady
    posypka
Wystaw ocenę:

4.51 (181 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Kawy

Muffinki kawowe z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zalewamy wrzątkiem, mieszamy, studzimy.
  • 2. W misce umieszczamy jajka, olej, cukier, cukier waniliowy, ostudzoną kawę. Mieszamy do połączenia składników. W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki mokre łączymy ze składnikami suchymi. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami, pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Smarujemy nią przestudzone babeczki. Posypujemy posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować