A na deser proponuję kawowe muffinki:). Te małe babeczki lubi każdy z nas a ich wykonanie jest proste i nie wymaga dużego nakładu czasu. Kawowy posmak w połączeniu z mleczną czekoladą stanowią ciekawy duet.
40 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
2 niepełne szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
80 ml oleju
2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 100 ml wrzątku
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
50g mlecznej czekolady
posypka
Muffinki kawowe z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę zalewamy wrzątkiem, mieszamy, studzimy.
2.W misce umieszczamy jajka, olej, cukier, cukier waniliowy, ostudzoną kawę. Mieszamy do połączenia składników. W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki mokre łączymy ze składnikami suchymi. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami, pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Komentarze