Muffinki-motylki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Urocze muffinki z dodatkiem twarogu. Są udekorowane różowym twarożkiem a ciasteczka precelki przypominają skrzydełka motyla. Idealne na przyjęcia dla dzieci.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto:
    12 dag masła
    14 dag cukru pudru
    2 jajka
    20 dag zmielonego sera z wiaderka
    25 dag mąki pszennej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    parę kropli aromatu cytrynowego
    do dekoracji:
    15 dag zmielonego twarogu
    3 łyżki cukru pudru
    odrobinę czerwonego spożywczego barwnika
    precelki maślane z cukrem przypominające skrzydełka
    odrobinę różowych wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki-motylki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffinki-motylki 1. Przygotowanie ciasta:
    Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch z cukrem pudrem. Następnie ucierając dodać po 1 jajku i stopniowo biały ser.
    Na końcu dodać parę kropli aromatu cytrynowego i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Wymieszać dokładnie ciasto. Przełożyć do papierowych papilotek na muffinki do 3/4 ich wysokości i umieścić w specjalnej formie do pieczenia muffinek.
  • Muffinki-motylki 2. Pieczenie :
    Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok.17 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
  • 3. Dekorowanie:
    Serek mielony ucieramy z cukrem pudrem i odrobiną czerwonego spożywczego barwnika.
    Nakładamy na każdą babeczkę odrobinę serka. Na środku mocujemy po 2 precelki z cukrem tak aby powstały skrzydełka motylka.
    Na sam środek pomiędzy precelki sypiemy wiórki kokosowe.

Porady

Zamiast precelków z cukrem możemy użyć innych herbatników do dekoracji babeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować