Waniliowe muffinki "Motylki"

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne waniliowe muffinki, pięknie udekorowane na pewno przypadną do gustu każdemu:-)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 2 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier z prawdziwą wanilią: 0.33 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - Jajko: 1 sztuka
    - mleko: 0.75 szklanki
    - masło (rozpuszczone): 100 gramów
    DEKORACJA:
    - galaretki: 1 opakowanie
    - cukrowe posypki: 1 szczypta
    - serek mascarpone: 0.5 opakowania
    - cukier puder: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Waniliowe muffinki "motylki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Waniliowe muffinki "Motylki" 1. Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą w jednej misce (mąka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy mokre składniki (jajko, mleko, rozpuszczone masło).

    Zawartość obydwu misek łączymy ze sobą i mieszamy. Ciasto może być grudkowate.
  • 2. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasta do około 3/4 wysokości.

    Pieczemy około 20 min w temperaturze 180 stopni, aż uzyskają ładny, złoty kolor. Ostudzone muffinki gotowe są do dekoracji.
  • Waniliowe muffinki "Motylki" 3. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Smarujemy nim babeczki po wierzchu. Galaretki przekrawamy wzdłuż na cieńsze plastry, a następnie w poprzek, tak żeby z jednej galaretki uzyskać 4 części. Będą to skrzydełka. Przez środek układamy cukrowe dekoracje, a czółka motylka robimy z kawałków galaretek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować