Modra kapusta

4.5 (161 ocen)

Modrą kapustę nauczyła mnie robić moja mama. Szybka, prosta wykonaniu idealna do mięs z sosem. Bardzo smaczna :)

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty czerwonej
    30 dag wędzonego boczku
    1 cebula
    1 jabłko
    pieprz
    sól
    cukier
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki

Modra kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Modra kapusta 1. Kapustę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, szatkujemy. Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, wkładamy kapustę i dodajemy odrobinę soli, gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni aby cały tłuszcz się wytopił. Gdy kapusta będzie miękka odcedzić ją na sitku z nadmiaru wody. Do gorącej kapusty dodać boczek wraz z wytopionym tłuszczem, wymieszać. Jabłko i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kapusty, wszystko dokładnie mieszamy. Kapustę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać gorącą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować