Wegetariańska modra kapusta

4 (2 ocen)

  • 25 min

Przepis z zeszytu mojej prababci, który ponownie po wielu latach zagościł z powrotem na naszym stole

  • 25 min

Składniki:

  • 1 nieduża główka czerwonej kapusty
    ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina
    50 ml wody
    2 śliwki suszone ( namoczone wcześniej w wodzie )
    1 nieduża cebulka ( najlepiej czerwona )
    1 jabłko
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Wina Dodatki

Wegetariańska modra kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, płuczemy i przekładamy do garnka, wlewamy wino, sok z cytryny i wodę – przykrywamy garnek i dusimy kapustę około 25 minut na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy na niej przez 5 minut pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Do przesmażonej cebulki dodajemy pokrojoną w drobną kostkę śliwkę i starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Smażymy jeszcze minutę. Przesmażone owoce i warzywa przekładamy do kapusty, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem i dusimy do czasu aż kapusta zmięknie czyli około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kapusta Sałata Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować