Przepis z zeszytu mojej prababci, który ponownie po wielu latach zagościł z powrotem na naszym stole
25 min
Składniki:
1 nieduża główka czerwonej kapusty
½ szklanki wytrawnego czerwonego wina
50 ml wody
2 śliwki suszone ( namoczone wcześniej w wodzie )
1 nieduża cebulka ( najlepiej czerwona )
1 jabłko
1 łyżeczka soku z cytryny
Wegetariańska modra kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkujemy, płuczemy i przekładamy do garnka, wlewamy wino, sok z cytryny i wodę – przykrywamy garnek i dusimy kapustę około 25 minut na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy na niej przez 5 minut pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Do przesmażonej cebulki dodajemy pokrojoną w drobną kostkę śliwkę i starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Smażymy jeszcze minutę. Przesmażone owoce i warzywa przekładamy do kapusty, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem i dusimy do czasu aż kapusta zmięknie czyli około 15 minut.
Komentarze