Młoda kapusta na salcesonie z koperkiem

4.2 (5 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie wszystko musi każdemu smakować , jak coś domownikom nie smakuje , można to tak przerobić by zasmakowało . I tak stało się i z tym daniem , salcesonik nie smakował młodzieży , a kapustka już tak :) , i to bardzo :)))

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    1 cebula
    2 łyżki masła
    4 plasterki boczku wędzonego parzonego
    ok . 300 g salcesonu wiejskiego
    1 pęczek koperku
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka bulionu drobiowego
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    wrzątek do obgotowania kapusty
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Młoda kapusta na salcesonie z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młoda kapusta na salcesonie z koperkiem 1. Kapustę oczyszczam z wierzchnich liści , pozbawiam głąba , siekam , wrzucam na wrzątek , gotuję 2-3 minuty , odcedzam . Do kapusty dodaję listki laurowe , ziele angielskie , zalewam bulionem , doprowadzam do zagotowania . Boczek kroję w paski , podsmażam na suchej patelni , dodaję masło , pokrojoną w kostkę cebulę , podsmażam , dodaję pokrojony w kostkę salceson , podsmażam , dodaję do kapusty , mieszam , dodaję pokrojony koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek , mieszam , gotuję do miękkości kapusty .

Porady

Tak przygotowaną kapustkę podaję do ugotowanych młodych ziemniaków lub klusek śląskich , jeśli coś zostanie , to na kolację do pieczywa :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować