Młoda cukinia "w sosie własnym"

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzięki marynacie cukinia jest bardzo delikatna i chrupka.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 młode cukinie (łącznie 1 kg)
    2 małe cebulki (łącznie 100 g)
    1/3 pęczka natki pietruszki
    1 opakowanie Marynaty w płynie klasycznej z jałowcem (75 g)
    200 g śmietany 18%
    1 - 2 łyżeczki oregano
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżka curry
    1/2 - 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
    1/2 - 1 łyżeczka pieprzu białego mielonego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Sałatki Dressing

Młoda cukinia "w sosie własnym" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mło 1. Umytą cukinię pokroić w cienkie plasterki, cebulę posiekać. Warzywa zalać marynatą, wymieszać. Całość przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki.
  • mło 2. Po tym czasie odlać (i zachować) płyn, który wydzielił się w trakcie marynowania. Pietruszkę posiekać, dodać do cukinii. Płyn z marynowania, śmietanę i wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać. Powstałym dressingiem zalać warzywa.
  • mło 3. Surówkę wymieszać i włożyćć do lodówki, aby całość się "przegryzła".

Porady

Czas przygotowania surówki nie uwzględnia czasu marynowania. Cukinię z cebulą można zalać marynatą dzień wcześniej. Jednak wystarczające jest zrobienie tej czynności rano - do pory obiadowej warzywa zdążą odpowiednio zmięknąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

4.38 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pulpety w sosie własnym

4.83 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie

To może cię zainteresować