Deser, który smakuje i dużym i małym. Prosty i szybki w wykonaniu zadowoli nie jedno podniebienie.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
300 g herbatników kakaowych (u mnie Petit Beurre)
300 ml mleka
2 cukry waniliowe
200 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
400 g mleka pełnego mleka w proszku
Mleczna kanapka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Stopniowo na przemian dodajemy mleko w proszku oraz wystudzone mleko.
2.Blaszkę 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Spód wykładamy herbatnikami. Masę dzielimy na 2 części. Pierwszą wykładamy na herbatniki, układamy kolejną warstwę ciastek, drugą część masy i znów warstwę herbatników.
3.Do rondelka wkładamy masło i cukier, roztapiamy. Dodajemy kakao oraz mleko, dokładnie mieszamy (w przypadku kiedy z polewy rozdzielałaby się nam warstwa tłuszczu dodajemy nieco więcej mleka). Polewę lekko studzimy. Polewamy nią wierzch ciasta. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Komentarze