Mleczna kanapka

4.25 (4 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mleczna kanapka

  • 1 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3,5 łyżki kakao

    Masa:
    0,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki cukru
    250 g margaryny (ja dałam Tortową)
    2 łyżki cukru wanilinowego
    2 szklanki mleka w proszku

    Polewa:
    tabliczka czekolady mlecznej
    1,5 łyżki kakao
    4-5 łyżek mleka

    garść posypki (orzeszki, czekoladowe płatki, czekoladowe kamyczki itp.)
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą (moja forma ma 22x30cm). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę, po czym dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać by piana nie opadła. Ciasto wylać do formy i włożyć do piekarnika. Piec od 20 do 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z formy a po ostygnięciu przekroić na dwa placki.

    Mleko, cukier i cukier wanilinowy zagotować i ostudzić. Miękką margarynę zmiksować na gładką masę a następnie dolać ostudzone mleko. Miksować przez chwilę i dodać mleko w proszku ciągle miksując. Masa jest bardzo gęsta i stabilna. Gotową masą przełożyć ostudzony biszkopt.

    Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, dodać kakao i energicznie wymieszać. Polewą polać przełożone ciasto i posypać dowolną posypką (najlepiej orzeszkami lub czekoladową posypką).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować