Mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą (moja forma ma 22x30cm). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę, po czym dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać by piana nie opadła. Ciasto wylać do formy i włożyć do piekarnika. Piec od 20 do 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z formy a po ostygnięciu przekroić na dwa placki.
Mleko, cukier i cukier wanilinowy zagotować i ostudzić. Miękką margarynę zmiksować na gładką masę a następnie dolać ostudzone mleko. Miksować przez chwilę i dodać mleko w proszku ciągle miksując. Masa jest bardzo gęsta i stabilna. Gotową masą przełożyć ostudzony biszkopt.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, dodać kakao i energicznie wymieszać. Polewą polać przełożone ciasto i posypać dowolną posypką (najlepiej orzeszkami lub czekoladową posypką).
Komentarze