MISIE DYNIOWO-JABŁKOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Zdrowsza alternatywa misiów lubisiów.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • MISIE DYNIOWO-JABŁKOWE
    * 300 g mąki pszennej
    * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    * 3 łyżeczki cynamonu
    * 4 łyżki cukru brązowego
    * 4 jajka
    * 200 ml oleju rzepakowego
    * 250 g puree z dynii
    * 1 i 1/2 jabłka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Misie dyniowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy. Następnie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i cukrem. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z olejem, puree z dynii i startym jabłkiem. Następnie łączymy jajka z mąką i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Gdyby po połączeniu składników ciasto było zbyt płynne możemy dodać trochę mąki. Następnie nasmarowujemy foremki, w kształcie misiów, masłem i posypujemy mąką. Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 175 C do tzw "suchego patyczka". Opcjonalnie można polać gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować