muffiny dyniowo-jabłkowe

  • wyświetlono: 197 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu, idealne właśnie teraz, kiedy dynia i jabłka wyjątkowo obficie obrodziły

  • 12 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Suche:
• 250 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka cynamonu
• ½ łyżeczki soli
• 130 g drobnego cukru
mokre
• 4 jajka
• 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
• 200 g startej na drobnych oczkach dyni
• 1 jabłko (średniej wielkości) starte na tarce o dużych oczkach

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

muffiny dyniowo-jabłkowe

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, a w drugim mokre, następnie połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać składniki.
    Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do około 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkababeczkiDeserDyniamuffiny
 

Komentarze

Podobne przepisy

muffiny jabłkowo-limonkowe

Dodane przez: trufelkowo

Muffiny jabłkowo-limonkowe

Szybkie w przygotowaniu, delikatne...

Muffinki z musem jabłkowym

Dodane przez: PolskaGotuje

Muffiny z musem jabłkowym

Szarlotki w wersji mini. Na trzy...

muff

Dodane przez: Bo-Bożena

Muffiny dyniowo - cynamonowe

Pyszne , puszyste , wilgotne muffinki...

muffin

Dodane przez: Agnieszka Anna

Czekoladowo-jabłkowe muffiny

ten pomysł zrodził się w autobusie...

Muffiny z jabłkiem i marchewką

Dodane przez: weronia1991

Muffiny jabłkowo - marchewkowe

Babeczki powstały na bazie mąki...

dyniowe muffiny

Dodane przez: Bo-Bożena

Muffiny dyniowe z nadzieniem serowym

Pyszne , aromatyczne , błyskawiczne...