Muffiny dyniowo-jabłkowe

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

Niezwykle wilgotne, a przy tym mięciutkie, po prostu rewelacyjne! Dodatek dyni i jabłka sprawia, że się nie przesuszają i długo pozostają wilgotne.

  • 30 min

Składniki:

  • Mokre:
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka
    100 ml oleju
    100 g startej dyni piżmowej
    1 duże starte jabłko

    Suche:
    200 g mąki orkiszowej
    100 g mielonych migdałów
    250 g cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Muffiny dyniowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ubij jajko z mlekiem i olejem, dodaj resztę składników mokrych.
  • 2. W osobnej misce wymieszaj składniki suche. Dodawaj je stopniowo do mokrych, wymieszaj.
  • Muffiny przed pieczeniem 3. Blachę na muffiny wyłóż papilotami (12 sztuk). Wypełnij ciastem i piecz w gorącym piekarniku przez ok. 20 minut w 200 st. C. Jeśli Twój piekarnik dopieka szybciej warto muffiny o ok. 5 minut wcześniej sprawdzić na patyczek czy się upiekły.

Porady

Metoda sprawdzania na patyczek polega na tym, że drewniany dosyć długi patyk wkładam w sam środek muffiny i wyciągam. Jeśli patyk jest mokry i oblepiony ciastem oznacza, że muffiny należy jeszcze dopiec. Polecam jednakże dopiekać je tak o 3-4 minuty więcej i ciągłe sprawdzanie, bo nie ma nic gorszego jak przesuszone ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować