Bardzo smaczna ryba smażona w delikatnym cieście naleśnikowym. Prosta w przygotowaniu, a pyszna. Stanowi świetne urozmaicenie dla tradycyjnie smażonej ryby.
40 min
Składniki:
-4 filety mrożone z miruny
-sól
-pieprz
-zioła prowansalskie
-sok z połowy cytryny
-olej do smażenia
Miruna w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę rozmrażamy przez noc w lodówce. Dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Nacieramy obficie solą, pieprzem i ziołami, skrapiamy sokiem z cytryny. Odkładamy do lodówki na 15 minut.
2.W tym czasie przygotowujemy ciasto wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksując. Ciasto ma być gęstsze niż naleśnikowe, jeśli jest za rzadkie dosypujemy jeszcze mąki.
3.Rybę dokładnie zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony. Smacznego.
Komentarze