Miruna z piekarnika

4.92 (156 ocen)

  • 30 min

Postanowiłam zmienić swój rytuał smażenia ryb w panierce na oleju i przerzucić się na zdrowszą wersję czyli pieczoną w piekarniku.

  • 30 min

Składniki:

  • na 2 porcje:

    2 ryby- miruny ze skórą
    2 łyżki smakowego oleju kujawskiego cytryna i bazylia
    2 łyżeczki przyprawy do ryb
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki- może być mrożona
    kolorowy pieprz w młynku
    sól morska w młynku

    dodatkowo 2 arkusze folii aluminiowej (sreberka) do zawinięcia.
Wystaw ocenę:

4.92 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Miruna z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miruna z piekarnika 1. Zamrożone ryby układamy na środku folii, skórą do spodu. Smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do ryb. Ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę, dzielimy na dwie rybki i nakładamy na wierzch. Całość przykrywamy zieloną pietruszką- u mnie mrożoną- i posypujemy odrobiną soli morskiej i kolorowego pieprzu. Folię zawijamy najpierw na końce rybki, a później pozostałe boki. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy 20 minut. W tym czasie możemy obrócić rybkę na drugą stronę. Po upływie podanego czasu wyciągamy mirunę i odwijamy sreberko tak, by doprawiona strona była na wierzchu. Raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na 10 minut, by wytworzona woda odparowała. Podajemy w towarzystwie ziemniaków zwykłych lub pieczonych również w piekarniku oraz z ulubioną sałatką.

Porady

Jeśli mamy rybkę rozmrożoną to czas pieczenia zdecydowanie się skróci. Spokojnie wystarczy 15-18 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post Pieczenie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować