Miruna z piekarnika

  • wyświetlono: 2055 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Postanowiłam zmienić swój rytuał smażenia ryb w panierce na oleju i przerzucić się na zdrowszą wersję czyli pieczoną w piekarniku.

_DSC1395
  • 30min

Składniki

na 2 porcje:

2 ryby- miruny ze skórą
2 łyżki smakowego oleju kujawskiego cytryna i bazylia
2 łyżeczki przyprawy do ryb
4 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki- może być mrożona
kolorowy pieprz w młynku
sól morska w młynku

dodatkowo 2 arkusze folii aluminiowej (sreberka) do zawinięcia.

Sposób przygotowania przepisu:

Miruna z piekarnika

  • Miruna z piekarnika1. Zamrożone ryby układamy na środku folii, skórą do spodu. Smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do ryb. Ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę, dzielimy na dwie rybki i nakładamy na wierzch. Całość przykrywamy zieloną pietruszką- u mnie mrożoną- i posypujemy odrobiną soli morskiej i kolorowego pieprzu. Folię zawijamy najpierw na końce rybki, a później pozostałe boki. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy 20 minut. W tym czasie możemy obrócić rybkę na drugą stronę. Po upływie podanego czasu wyciągamy mirunę i odwijamy sreberko tak, by doprawiona strona była na wierzchu. Raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na 10 minut, by wytworzona woda odparowała. Podajemy w towarzystwie ziemniaków zwykłych lub pieczonych również w piekarniku oraz z ulubioną sałatką.

Porady

Jeśli mamy rybkę rozmrożoną to czas pieczenia zdecydowanie się skróci. Spokojnie wystarczy 15-18 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzurybamoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyobiadrybyz czosnkiemduszonapostnez piekarnikapiątekpieczonazdrowa rybaw folii aluminiowejz pietruszkąmiruna ze skórą

Komentarze

Podobne przepisy

Placuszki warzywne

Dodane przez: PolskaGotuje

Placuszki warzywne z piekarnika

Placuszki warzywne pieczone w piekarniku...

Morszczuk z piekarnika

Dodane przez: anka1988

Morszczuk z piekarnika

Ryba w zdrowszej wersji, bez panierki,...

Dorsz z piekarnika

Dodane przez: Marta – redaktor prowadząca

Dorsz z piekarnika

Dorsz z piekarnika to pyszne danie...

Skrzydełka z piekarnika

Dodane przez: Konto nieaktywne

Skrzydełka z piekarnika

Wolę kurczaka upiec w piekarniku,bo...

Szynka peklowana z piekarnika

Dodane przez: Goszka

Szynka peklowana z piekarnika

Na świątecznym stole nie może zabraknąć...

Żeberka z piekarnika

Dodane przez: Gosia123

Żeberka z piekarnika

Pyszne chrupiące a zarazem rozpływające...