Miodownik z polewą

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto kojarzy nam się głównie ze świętami. Ale u mnie do kawy pojawia się częściej niż raz w roku. Przede wszystkim robię wtedy gdy jest mi potrzebne ciasto a przed imprezą mam nawał pracy. To ciasto najlepiej smakuje po 3-4 dniach kiedy placki zmiękną i ciasto się przegryzie. Nieodzownym produktem do tego ciasta jest jak sama nazwa wskazuje miód.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl cukru pudru
    2 jajka
    70 g masła
    70 g miodu rzepakowego
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem grysikowy:
    0,5 l mleka
    5 łyżek kaszy manny błyskawicznej
    250 g masła
    1 szkl cukru pudru
    sok z cytryny
    Polewa:
    125 g margaryny
    0,5 szkl cukru pudru
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao
    Dodatkowo:
    powidła śliwkowe
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik

Miodownik z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części.
    Blachę o wymiarach 32*24 wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie wylepić dno ciastem. Upiec każdy placek osobno. Piec w 180 stopniach około 10-12 minut.
    Po upieczeniu placki będą twarde.
    Krem grysikowy:
    W pół szklance mleka rozmieszać kaszę mannę. Resztę mleka zagotować z cukrem pudrem. Wlać rozmieszaną kaszę i mieszając ponownie zagotować. Gotować około 3-4 minuty. Na powierzchnię kaszy przyłożyć folię spożywczą i odłożyć do ostudzenia.
    Miękkie masło utrzeć do białości. Ucierając dodawać po łyżce zimnej kaszy. Na końcu dodać sok z cytryny. Krem powinien być lekko kwaśny.
    Polewa:
    Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić po powidłach i posypać wiórkami kokosu.
    Złożyć ciasto - placek, powidła śliwkowe, krem, placek, krem,placek, powidła śliwkowe, polewa, wiórki kokosu.
    Gotowe ciasto przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepsze po 3-4 dniach gdy ciasto zmięknie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować