Miodownik z polewą kajmakową

4.48 (141 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjny miodownik z masą z kaszy manny udekorowany nieco mniej tradycyjnie, bo masą kajmakową i orzechami włoskimi. Ciasto wydaje się pracochłonne, ale tak nie jest, gdy przygotowanie rozłożymy na dwa dni. Placki przełożone są kwaśną marmoladą, dzięki czemu ciasto nie jest bardzo słodkie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka tortowa - 125 g
    mąka krupczatka – 125 g
    jajka – 2 szt.
    miód lipowy – 100 g
    cukier puder – 1/2 szk.
    margaryna – 150 g
    kwaśna śmietana – 3 łyżki
    soda oczyszczona – 1 łyżeczka
    proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki

    MASA I
    kasza manna – 130 g
    mleko – 1 l
    masło – 200 g
    cukier – 120 g

    POLEWA:
    masa kajmakowa - 400 g
    masło – 100 g

    DO DEKORACJI:
    orzechy włoskie – 100 g

    DO PRZEŁOŻENIA:
    kwaśna marmolada jabłkowa – 300 g
Wystaw ocenę:

4.48 (141 ocen)

Zobacz również:

Placek Miodownik Desery

Miodownik z polewą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: margarynę i miód przełożyć do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się miodu i margaryny. Odstawić do przestygnięcia.
    Jajka zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać wystudzony miód i margarynę, śmietanę oraz obie mąki, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników w gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.
  • 2. Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować i przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia foremek o wymiarach 21x32 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180° C i piec 13 do 15 minut. Pilnując aby placki się nie spiekły. Upieczone placki odstawić do wystudzenia.
  • 3. MASA: pół litra mleka przelać do miseczki, dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko przelać do rondelka i zagotować. Do wrzącego mleka wlać rozmieszaną kaszę z mlekiem i cały czas mieszając zagotować. Ugotowaną kaszę odstawić z ognia, a rondelek nakryć szczelną pokrywką i odstawić do przestygnięcia. Od czasu do czasu należy kaszę zamieszać, aby nie utworzył się kożuch.
  • 4. Miękkie mało utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie nie przerywając miksowania dodawać porcjami wystudzoną kaszę mannę.
  • 5. POLEWA: miękkie masło utrzeć z masą kajmakową.
  • 6. WYKONANIE: wystudzony placek posmarować cienko marmoladą, a następnie wyłożyć i równomiernie rozprowadzić połowę masy. No to położyć drugi placek delikatnie go dociskając. Z drugim plackiem należy postąpić analogicznie jak z pierwszym plackiem. Ostatni trzeci placek posmarować masą kajmakowo-maślaną i posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi.
  • 7. Ciasto przechowywać w chłodzie w pojemniku na ciasto. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach od przygotowania.

Porady

Najlepiej smakuje po 2-3 dniach od przygotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Kasza Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować