Miodownik z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miodowniki:Mąkę przesiać na stolnicę dodać margarynę.Posiekać nożem .Następnie dodać pozostałe składniki .Zagnieść ciasto.Podzielić na 3 części.Rozwałkować 3 równe krążki o średnicy 24 cm.(Najlepiej przyłożyć podstawę od spodu tortownicy i wykroić równe placki)Piec w nagrzanym piekarniku w temp.200 st C przez około 10-12 minut.
2.Masa:Ser przepuścić przez maszynkę razem z masłem.Następnie dodać jajka,cukier i kilka kropel olejku.Zagotować.Budyń rozprowadzić w mleku.Wlać do sera.Gotować na małym ogniu około 5 minut.
3.Upieczone placki przekładać ciepłą masą.(Najlepiej robić to w tortownicy,wtedy masa nam nie wypłynie i będzie równo rozprowadzona)Ostatni placek polać polewą.
4.Polewa:Krówki pokroić,połączyć ze śmietaną.Rozpuścić w rondelku na małym ogniu,cały czas mieszając.Uważając by nie przypalić.Pod sam koniec roztapiania dodać kawałki czekolady oraz orzechy.Gdy masa będzie za gęsta możemy dodać odrobinę mleka.Polewę rozprowadzić na ostatnim miodowym placku.
Komentarze