Miodownik z masą serową

0 (0 ocen)

Mimo masy krówkowej ciasto jest mało słodkie :)

Składniki:

  • CIASTO:
    4 szklanki mąki pszennej
    150 gram stopionego, schłodzonego masła
    1 łyżeczka sody
    4 łyżki miodu
    3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    2 jaja

    MASA SEROWA:
    1 kg sera z wiaderka
    0,5 litra śmietany kremówki 36%
    3 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki wrzątku
    0,5 szklanki cukru pudru

    DODATKOWO:
    masa krówkowa
    100 gram łuskanego słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Miodownik Desery

Miodownik z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Z mąki, żółtek, jajek, miodu, śmietany, sody, cukru, tłuszczu zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Piec każdą osobno przez 15 - 20 min. w temp. 180*C
  • 2. MASA SEROWA
    Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dobrze wymieszać, lekko schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, a potem twaróg, dobrze wymieszać. Do lekko ciepłej żelatyny dodać 1 łyżkę masy, hartując ją w ten sposób, następnie małym strumyczkiem wlać do masy, cały czas miksując. Na pierwszy spód wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem, lekko dociskając, na drugi placek wyłożyć resztę masy, przykryć trzecim plackiem, obciążyć i włożyć do lodówki do stężenia.
  • 3. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową i posypać słonecznikiem.

Porady

Słonecznik można uprażyć na 3/4 łyżki masła. Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień kiedy placki nasiąkną masą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować