Mini tiramisu czekoladowe z jabłkową różą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Mój pomysł na walentynkowy deser dla drugiej połówki.

  • 20 min

Składniki:

  • biszkopty podłużne 0.5 opakowania
    serek homogenizowany waniliowy np. Danio 150 gramów
    czekolada gorzka 70% kakao 3 kostki
    kakao naturalne extra ciemne 2 łyżki
    kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
    rum 4 łyżeczki
    jabłko czerwone 0.5 sztuki
    żurawina suszona 2 sztuki
    kiwi 2 plastry
    czerwone galaretkowe serce z rozpuszczonej we wrzątku galaretki i zastygniętej 2 sztuki
    syrop klonowy 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Mini tiramisu czekoladowe z jabłkową różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaparzamy pół szklanki kawy, studzimy i dolewamy rum.
  • 2. Podłużne biszkopty - 12 sztuk - nasączamy delikatnie kawą z rumem.
  • 3. Serek waniliowy ucieramy na mus razem z łyżką kakao oraz roztopioną na parze (bądź w mikrofalówce) czekoladą gorzką.
  • 4. Jabłko myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie półplasterki. Dusimy 3 minuty na patelni z dwóch stron razem z syropem klonowym.
  • 5. Na talerzyku układamy obok siebie 4 nasączone biszkopty. Smarujemy je masą czekoladową. Nakładamy kolejne 4 biszkopty (odwrotnie) i ponownie smarujemy masą czekoladową. Przykrywamy znowu 4 biszkoptami i nakładamy masę czekoladową. Posypujemy łyżką kakao. Dekorujemy rożą z jabłek i żurawiny oraz sercami wyciętymi z plasterków kiwi, galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Jabłka Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować