MINI BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RÓŻĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Świetna przekąska którą można zabrać na wycieczkę lub piknik.Polecam:)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki pszennej
    200 ml mleka
    100 ml kefiru
    30 gr drożdży
    10 dag masła
    2 jajka
    12 dag cukru

    słoiczek konfitury z róży

    1 białko
    2 łyżki mleka

    Kruszonka:
    10 dag masla
    10 dag cukru
    20 dag maki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przekąski

Mini bułeczki drożdżowe z różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać. Zrobić zaczyn: 1 łyżka cukru, 2 łyżki mąki i 5 łyżek ciepłego mleka oraz wkruszone drożdże, wymieszac i pozostawić az zaczyn zacznie podwajać objętość.
  • 2. Do pozostałej części mleka dodać masło i cukier podgrzać do momentu aż masło się roztopi. Do letniego mleka dodać kefir oraz jajka, trzepaczką rozmieszać. Do naczynia lub miski robota kuchennego wsypac pozostałą część mąki, dodać mleko oraz zaczyn, wyrabiać az ciasto będzie gładkie. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać odrobinę mąki.
  • 3. Ciasto odstawić na ok. 45 min do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość.
  • 4. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką.
  • 5. Partiami rozwałkowywać ciasto na grubość ok. 1 cm, oraz wykrawać kółka wielkości większej nić szklanka. Na każde układac łyżeczką konfiturę, skleić boki i uformować okrągłą bułeczkę.
  • 6. Bułeczki układać w foremce posmarowanej tłuszczem. Odstawić na chwilę do podrośnięcia.
  • 7. Bułeczki posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem.Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczenie: ok. 40-45 minut do momentu aż bułeczki się zarumienią.
  • 8. Kruszonka: wszystkie składniki wymieszać aż zrobi się piasek, mozna schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować