Mini torciki z kremem piernikowym na biszkopcie z białek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Torciki o smaku piernikowym bardzo kojarzą mi się z domowymi świętami.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 białka
    - 4 łyżki cukru
    - 1 łyżka cukru waniliowego
    - 5 łyżek oleju
    - 5 łyżek mąki tortowej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    - 250 g serka mascarpone
    - 2 łyżeczki przyprawy do piernika
    - 200 g pierników w czekoladzie

    Do dekoracji:
    - 4 kostki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mini torciki z kremem piernikowym na biszkopcie z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy olej. Chwilę ubijamy.Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 21x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy. Wycinamy obręczami kółka w biszkopcie.
  • 2. Krem: Serek mieszamy z przyprawą do piernika. Kilka pierników odkładamy do dekoracji, pozostałe kroimy na małe kawałki. Pierniki dodajemy do serka i mieszamy.
  • 3. Składanie: Do obręczy wyłożonych papierem do pieczenia na spód dajemy kółko z biszkoptu, następnie nakładamy porcję kremu. Torciki wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  • 4. Dekoracja: Torciki wyjmujemy z obręczy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy torciki. Dekorujemy odłożonymi piernikami. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Piernik Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować