Rurki z kremem piernikowym

  • wyświetlono: 1868 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Francuskie rurki z aromatycznym, puszystym kremem piernikowym na kremówce. Smaczny deser nie tylko na święta.

aicha1988
  • 12 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

na 12 rurek

rurki:
1 blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle)
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
masło do posmarowania foremek
krem:
500 ml śmietany 30% albo 36%
1 łyżka gorzkiego kakao
1-2 łyżki cukru pudru (wg. uznania)
1 łyżka przyprawy do piernika
1 saszetka śmietan-fixu
dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
2 łyżki masła

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rurki z kremem piernikowym

  • 1. Rurki: Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkować, nożem podzielić na 12 równych pasków (dzielimy wzdłuż dłuższej strony).

    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dół).

    Foremki na rurki posmarować odrobiną masła. Jajko roztrzepać. Cukier wymieszać z cynamonem.

    Na każdą foremkę nawijać ciasto, zostawiając z każdej strony foremki ok 0,5 cm wolnego miejsca (ciasto rośnie także lekko na boki więc łatwiej będzie potem zdjąć gotowe rurki).

    Nawinięte rurki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.

    Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 min (aż rurki ładnie się zarumienią).

    Po upieczeniu jeszcze ciepłe rurki zdjąć z foremek (zsuwając w kierunku węższej strony).
  • 2. Czekolada: Czekoladę roztopić na małym ogniu wraz z masłem. Dobrze wymieszać. Rurki maczać z każdej strony w czekoladzie i zostawić na papierze do zastygnięcia.
  • 3. Krem: Cukier puder i kakao przesiać. Dodać łyżkę przyprawy korzennej, saszetkę fixu i wymieszać.

    Schłodzoną kremówkę zacząć ubijać. Kiedy zaczyna zwiększać swoją objętość, wsypywać powoli suche składniki (cały czas miksując). W razie potrzeby pod koniec dodać cukru pudru lub przyprawy - wg. własnego uznania.
  • 4. Rurki nadziewamy przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego najlepiej bezpośrednio przed podaniem, ponieważ po kilku godzinach od nadziania mogą zrobić się miękkie.

    Suche rurki można przechowywać szczelnie zamknięte do tygodnia, krem w lodówce do 3 dni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kremczekoladaDeserświętakakaorurkipiernikoweBożeNarodzenieciastofrancuskieprzyprawykorzenne
 

Komentarze

Podobne przepisy

Domowe rurkiz kremem

Dodane przez: sylka0

Rurki z kremem

Pyszne rurki z kremem za którymi...

image-0iaaqf1

Dodane przez: TasteTherapy

Rurki z kremem

Rurki z kremem .... genialne w...

Rurki z mlecznym kremem

Dodane przez: Iwona75

Rurki z mlecznym kremem

Rurki z ciasta francuskiego robi...

rurki z kremem

Dodane przez: Maggi79

RURKI z KREMEM KOKOSOWYM

Delikatne i chrupiące rurki na...

Rurki z kremem budyniowym

Dodane przez: bietka

Rurki z kremem budyniowym

Rurki , które zrobiłam po raz pierwszy...

rureczki

Dodane przez: Anitka0804

Rurki z kremem budyniowym

Przepyszne kruche ciasteczka nadziane...