Mini tarty z wątróbką i puree groszkowo-marchewkowym

0 (0 ocen)

Dla wszystkich tych, którzy lubią wątróbkę w troszkę innej wersji. Myślałam, że połączenie tarty z mięsem nie będzie mi smakowało. Myliłam się, wyszło pysznie. I do tego te delikatne puree. Rewelacja!

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej
    Przyprawa do mięsa
    2 cebule
    250 g marchewki z groszkiem Hortex
    Sól
    Pieprz
    Liść lubczyku
    150 ml wody
    Tarta:
    200 g mąki pszennej
    100 g masła
    1 jajko
    0,5 łyżeczki soli
    Puree groszkowo marchewkowe:
    200 g marchewki z groszkiem
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne Wątróbka

Mini tarty z wątróbką i puree groszkowo-marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na tarty zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4 i wykładamy nim foremki. Nakłuwamy widelcem i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 20 minut.
    Wątróbkę dokładnie myjemy i przyprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy. Następnie dodajemy wątróbkę i wszystko podsmażamy. Po 10 minutach dodajemy marchewkę z groszkiem oraz przyprawy. Dolewamy wodę i dusimy około 15 minut.
    Marchewkę z groszkiem na puree zalewamy wodą (tylko tyle żeby je przykryło). Gotujemy do miękkości, odlewamy wodę i ucieramy z masłem.
    Na przygotowane tarty wykładamy po połowie wątróbkę oraz puree groszkowo-marchewkowe. Smacznego!


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować