Dla wszystkich tych, którzy lubią wątróbkę w troszkę innej wersji. Myślałam, że połączenie tarty z mięsem nie będzie mi smakowało. Myliłam się, wyszło pysznie. I do tego te delikatne puree. Rewelacja!
Składniki:
400 g wątróbki drobiowej
Przyprawa do mięsa
2 cebule
250 g marchewki z groszkiem Hortex
Sól
Pieprz
Liść lubczyku
150 ml wody
Tarta:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
Puree groszkowo marchewkowe:
200 g marchewki z groszkiem
1 łyżka masła
Mini tarty z wątróbką i puree groszkowo-marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na tarty zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4 i wykładamy nim foremki. Nakłuwamy widelcem i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 20 minut.
Wątróbkę dokładnie myjemy i przyprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy. Następnie dodajemy wątróbkę i wszystko podsmażamy. Po 10 minutach dodajemy marchewkę z groszkiem oraz przyprawy. Dolewamy wodę i dusimy około 15 minut.
Marchewkę z groszkiem na puree zalewamy wodą (tylko tyle żeby je przykryło). Gotujemy do miękkości, odlewamy wodę i ucieramy z masłem.
Na przygotowane tarty wykładamy po połowie wątróbkę oraz puree groszkowo-marchewkowe. Smacznego!
Komentarze