Mini tarty z kremem i truskawkami

4.5 (161 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i soczyste truskawki ;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    - masło (zimne, posiekane): 200 gramów
    - mąka bezgultenowa lub pszenna (przesiana): 400 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 3 łyżki
    WYPEłNIENIE:
    - mascarpone: 250 gramów
    - śmietanka 36%: 200 mililitrów
    - cukier waniliowy: 2 łyżeczki
    - truskawki: 200 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini tarty z kremem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieć energicznie na gładką, jednolitą masę. Owiń folią i umieść w lodówce na 30 minut. Po schłodzeniu ciasto wyjmuj partiami. Tyle ile potrzebne jest do wałkowania.
  • 2. Foremki do tartaletek dokładnie natłuść. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj cienkie ciasto. Wycinaj większe okręgi a następnie przenieś je do foremek i dociskając palcami, nadaj kształt. Wystające skrawki odkrój. Nakłuj spody widelcem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Lekko ostudź a następnie wyjmuj z foremek. Natłuszczaj je ponownie i upiecz pozostałe ciasto.
  • 3. Śmietankę ubij na sztywno. Mascarpone rozetrzyj krótko mikserem. Dodawaj po łyżce śmietanki. Do masy wsyp cukier waniliowy i wymieszaj.
  • Ciasto i krem 4. Kremem napełniaj spody.
  • Mini tarty z truskawkami 5. Ozdabiaj truskawkami w różny sposób.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować