Ciasto kruche: na 6 sztuk o śr. 10 cm
200 g mąki
½ kostki margaryny
½ szkl. cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
200 g serka mascarpone,
200 g śmietany 36 %,
3 łyżki cukru pudru,
1 usztywniacz do śmietany
Dodatkowo:
10 truskawek, galaretka truskawkowa
Mini tarty z mascarpone i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy. Chowamy do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy foremki wraz z bokami. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.
2.Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier wymieszany z usztywniaczem, na końcu dodajemy serek i lekko mieszamy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego, napełniamy tartaletki. Truskawki kroimy w plastry, układamy na kremie, można polać galaretką.
Komentarze