Mini pączusie z kostki twarogu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Co powiecie na pyszności z kostki twarogu ? Powiem wam tylko tyle że przygotowanie zajmuje zaledwie pięć minut nie licząc czasu smażenia pączusiów ale to też około dwudziestu a nawet piętnastu minut. Są bardzo proste w przygotowaniu bez komplikacji, wystarczy tylko sześć składników i mamy gotowa pyszność dla dzieciaków i nie tylko. Miałam piec metrowca ale przeglądając mój zeszyt z przepisami dopatrzyłam że nie mam mleka a bez mleka nie zrobię kremu, dlatego właśnie szybko zrobiłam pączusie. Zawsze to coś słodkiego i pysznego.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kostka twarogu chudego,

    3 jajka, 1 szklanka cukru szklanka poj. 210 ml,

    3 szklanki mąki,

    2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    1 łyżeczka aromatu śmietankowego,

    3/4 litra oleju ( w zależności od wielkości garnka ).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Mini pączusie z kostki twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pączusie 1. Do miski dodać kostkę twarogu ( ja kupuję w Biedronce jak dla mnie najlepszy ), wbić całe jajka, wsypać cukier, proszek do pieczenia oraz mąkę i aromat dowolny ( lecz moim zdaniem do tych pączusiów najlepszy śmietankowy lub migdałowy ). Całość wymieszać łyżką następnie wyrobić za pomocą ręki na jednolite ciasto. Gdy mamy wyrobione już ciasto wtedy na mały palnik z gazem wstawić w garnku olej aby się rozgrzał.
  • pączusie 2. Jak już olej w garnku się rozgrzał zmniejszyć w palniku ogień. Na małą łyżeczkę nabierać niewielką ilość ciasta ( ciasto musi być lekko kleiste ). Nabrane ciasto wkładać na rozgrzany olej ( można pomóc sobie palcem przy włożeniu ciasta do oleju ( czyli z łyżeczki zsunąć palcem ). Smażyć na wolnym ogniu od wypłynięcia na wierzch z obu stron na rumiany kolor ( nie mogą się smażyć na dużym ogniu ponieważ będą w środku surowe ).
  • pączusie 3. Gotowe usmażone pączusie wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej do miseczki z ręcznikiem papierowym. Po chwili wyjąć ręcznik i pozostawić same pączusie w salaterce, powiem wam że nie wchłaniają pączusie w siebie dużo tłuszczu.
  • pączusie 4. Pączusie wyszły przepyszne z wierzchu cudownie chrupiące zaś w środku wilgotne i mięciutkie. Polecam serdecznie na imprezy dla dzieci do szkoły a nawet dla dorosłych do poobiedniej kawy. Zachęcam wszystkich serdecznie do skorzystania z tego przepisu i podzielenia się ze mną waszymi komentarzami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować