składniki:1 kg mąki + pół szklanki do wyrobienia,
1 szklanka cukru,
8 g suszonych drożdży lub(100 g świeżych),
1 szklanka mleka,
olejek arakowy( nie koniecznie),
5 jajek,
50 g margaryny,
1 łyżka octu.
Mini pączusie maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wykonanie:Do miski dodać mąkę 3/4 kilograma,cukier,jajka,drożdże(jeśli świeże zrobić rozczyn),ciepłe mleko oraz ocet wszystko dokładnie wyrobić z resztą mąki + z tą że szklanki.Gdy już jest dobrze wyrobione dodać roztopioną margarynę i nadal wyrabiać,pozostawić do wyrośnięcia.Gdy już ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką,rozwałkować na dowolną grubość i wycinać kieliszkiem(o średnicy 3 centymetry) kółeczka.Na gaz wstawić garnek z olejem,rozgrzać następnie gdy już jest wystarczająco gorący zmniejszyć gaz i tak smażyć pączusie z obu stron na złoty kolor,posypać cukrem pudrem.
Komentarze