Sernik z czarną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Kremowy sernik. Fajne połączenie z czarną porzeczką daje ciekawy efekt wizualny i smakowy. Sernik nie rośnie i nie opada, jest równy jak stół.

  • 15 min

Składniki:

  • Spód:
    1,5szkl mąki pszennej
    0,5 kostki masła lub margaryny
    0,5 szkl cukru
    1 jajko
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera z wiaderka
    200ml kwaśnej śmietany 18%
    4 jajka
    250 g cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1/2 słoiczka czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Wszystkie składniki zagnieść w kruche ciasto i podpiec w tortownicy o średnicy 23cm, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 min, po tym czasie piekarnik otworzyć i wystudzić do 120 stopni.
  • 2. Masa serowa:
    W dużej misie umieścić wszystkie składniki poza czarną porzeczką i miksować krótko, tylko do połączenia się składników. (chcemy aby ciasto nie urosło w piecu, dlatego nie napowietrzamy masy). Wylewamy na podpieczony spód. Wykładamy czarną porzeczkę i wykałaczką robimy fantazyjne esy-floresy. Ja piekłam ok 2godz w temperaturze 120 stopni. Sernik musi być ścięty.
  • 3. Studzimy przy otwartych drzwiczkach, a potem schładzamy w lodówce min.12godz.

Porady

Można piec bez spodu lub spód z herbatników- 20dag pokruszonych herbatników i 10 dag masła (- już nie podpiekamy). Można piec w kąpieli wodnej - najpierw 10 min w 180 stopniach, a potem zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i jeszcze 90 min - aż powierzchnia sernika będzie ścięta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować