Mini jabłeczniki bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jogurtowa:
Na sito położyć dwie warstwy ręcznika papierowego. Ułożyć na misce i wylać jogurt. Wstawić do lodówki na całą dobę.
Następnego dnia do powstałego serka dodać erytrol, otartą skórkę z cytryny i sok. Wymieszać. Wstawić do lodówki.
2.Spód:
Do pojemnika blendera z ostrzami przełożyć ciastka lub biszkopt i zmielić. Przełożyć do miski, dodać kawe inkę i wymieszać. Banany również zmiksować i dodać do mieszanki suchej,wymieszać.
Na dno dużej blachy wyłożyć papier do pieczenia i ustawić mniejsze foremki do mini tortów- u mnie 4 okrągłe i 4 kwadraty. Do każdej foremki dać po łyżce masy ciasteczkowej. Wyrównać i wstawić do lodówki na godzinę.
3.Masa jabłkowa:
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i zostawić do napęcznienia.
Jabłka przełożyć do rondelka,zagotować. Ewentualnie dodać 1/4 szklanki wody. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, można zmiksować blenderem. Ostudzić masę. Nałożyć po 100 g masy jabłkowej na spód. Wstawić do lodówki na 1,5 godziny.
4.Wykończenie:
Na masę jabłkową nałożyć po czubatej łyżce masy jogurtowej. I znów odłożyć na godzinę. Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego.
Komentarze