• 2 godz.

Teraz dojrzewają już najlepsze antonówki, soczyste, aromatyczne. Więc musiał być jabłecznik! A nawet kilkanaście:) gdyż upiekłam mini-jabłeczniki z antonówkami. Jak one pachniały w piekarniku!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    120g masła
    1 jajo
    1 łyżka cukru pudru
    szczypta proszku do pieczenia
    op. cukru waniliowego

    nadzienie:
    5-6 jabłek (antonówka, szara reneta)
    3 łyżki cukru
    garść rodzynków
    1 łyżeczka cynamonu
    cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Mini-jabłeczniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i waniliowym. Masło posiekać z mąką, dodać jajo, zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, dolać odrobinkę wody. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem i cynamonem, wymieszać z rodzynkami.
    1/4 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować na grubość ok 3-4mm. Ciastem wyłożyć foremki na muffinki (można wycinać kółka o średnicy ok 3 cm większej od średnicy foremek, wyłożyć foremki). Na ciasto wyłożyć jabłka.
  • 3. Resztę ciasta cienko rozwałkować, pokroić w paski, wyłożyć nimi kratkę w każdej foremce. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut w temp. 180stC. Po upieczeniu wystudzić na kratce, posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

Porady

Jabłka można najpierw poddusić, by były miękkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować