Mini calzone

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Włoski wypiek. A jak włoski, to łatwy. I pyszny.Uwielbiam włoskie smaki!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 350 dekagramów
    - woda: 250 mililitrów
    - drożdże: 15 dekagramów

    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - Żółty ser: 10 plastrów
    - wędlina: 10 plastrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - zioła prowansalskie: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mini calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody i odstawiamy na 10 minut, by popracowały. Następnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
    Po godzinie ciasto cieniutko rozwałkowujemy, kroimy kwadraty 10x10 cm, na połówce kładziemy trójkąt sera i wybrany przez nas drugi składnik. Składamy na pół po przekątnej, sklejamy brzegi, zawijamy je pod spód i kładziemy na wysmarowanej masłem i posypanej mąką blasze. Każdy pierożek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami. Nie czekamy aż wyrosną lecz od razu wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 10-15 minut do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka pszenna Oliwa z oliwek Sól Woda

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

4.5 (186 ocen)

na patelni

To może cię zainteresować