Calzone mini

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pizza w kształcie pieroga. Ja zrobiłam wersję mini :)
Polecam, bo są naprawdę pyszne, a przede wszystkim wygodne do jedzenia.
Duże calzone, trzeba kroić nożem, a takie małe, można spokojnie jeść ręką, jak bułkę.
W prawdzie, jest przy tym trochę więcej pracy, ale naprawdę warto :)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    400 g maki
    30 g drożdży
    1 szklanka ciepłej wody z mlekiem, pół na pół (moja szklanka 230 ml.)
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżki oleju

    Składniki na farsz:
    2 średnie cebule
    300 g pieczarek
    250 g szynki
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej
    1 pomidor
    1/2 puszki tuńczyka
    250 g sera żółtego
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz, oregano
    trochę oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Calzone

Calzone mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Calzone mini 1. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie z mlekiem. Odstawić na 15-20 minut.
    Mąkę przesiać do miski, dodać sól, następnie wyrośnięte drożdże i na końcu olej.
    Wyrobić gładkie ciasto.( Ja wyrobiłam mikserem z hakami.)
    Wyrobione ciasto obsypać mąką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.

    Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć.
    Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, szynkę, paprykę i pomidora. Chwilę smażyć.
    Pod koniec smażenia, dodać pokrojony drobno czosnek i przyprawy.
    Wyłączyć gaz i dodać tuńczyka. Wymieszać.
  • Calzone mini 2. Ser zetrzeć na tarce.

    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na części.
    Mnie wyszło 12 kawałków, ale to zależy jakiej wielkości chcecie pierożki.
    Każdy kawałek ciasta rozwałkować i posmarować delikatnie olejem.
    Posypać serem, na to wyłożyć trochę farszu i znów ser. Skleić jak pieroga.
  • Calzone mini 3. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Calzone mini 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni 15-20 minut,

Porady

Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować