1.Pieczemy biszkopt z 8 jajek. gdy biszkopt "dochodzi", można zająć się przygotowaniem masy budyniowej. Łączymy żółtka z cukrem i szklanką mleka, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy budyń. Masło i margarynę ucieramy na puch, stopniowo dodając przestudzony budyń. Masę dzielimy na dwie połowy, do jednej dodajemy do smaku kakao i pokrojoną w drobną kostkę gorzką czekoladę.
2.Kroimy biszkopt na dwie części i środek smarujemy masą kakaową, a wierzch jasną. Na jasną masę układamy podłużne biszkopty namoczone w soku pomarańczowym z odrobiną spirytusu (można pominąć spirytus). Na biszkopty, wylewamy przygotowaną polewę: topimy kostkę margaryny, dodajemy wodę i cukier. Jednolitą, już ostudzoną polewę łączymy z mlekiem w proszku i dzielimy na dwie części do jednej dodając kakao. Słodkimi 'sosami' polewamy placek i wkładamy do lodówki, aby się stężał.
Porady
Sok pomarańczowy można zastąpić innym według własnego uznania.
Komentarze