Ciasto milky way

4.96 (166 ocen)

  • 60 min

Przepyszne rozpływające się ciasto z delikatnym kremem i słodką polewą.

  • 60 min

Składniki:

  • na okrągłą formę 22 cm

    CIASTO:
    5 dużych jajek
    2/3 szklanki mąki
    saszetka cukru waniliowego
    1/3 szklanki cukru
    kakao (ok. 2-3 łyżki)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM:
    250 g miękkiego masła
    2 czubate szklanki mleka w proszku
    1/2 szklanki mleka
    1/4 szklanki cukru
    płaska łyżka cukru waniliowego

    WIERZCH:
    100 g miękkiego masła
    4 łyżki śmietanki 30%
    łyżka kakao
    3 łyżki cukru pudru

    dodatkowo trochę mleka do nasączenia ciasta

Wystaw ocenę:

4.96 (166 ocen)

Ciasto milky way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Składniki na ciasto łączymy i miksujemy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Ciasto studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
  • 2. KREM: Mleko podgrzewamy z cukrami aż się rozpuszczą i studzimy. Miękkie masło miksujemy z tym słodkim mlekiem a na koniec dajemy mleko w proszku i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. 1 blat ciasta wkładamy do formy, nasączamy mlekiem. Na to wykładamy cały krem. Przykrywamy 2 blatem, który również nasączamy.
  • 4. WIERZCH: miękkie masło miksujemy z resztą składników i smarujemy ciasto.
  • 5. Ciasto chłodzimy całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować